از غرض ورزی تا نژادپرستی؛ دورویی امپراطوری رسانه‌ای غرب در جنگ اوکراین/ خبری از صداقت نیست +تصاویر

این روزها “جنگ اوکراین” و تحولات پیرامون آن به خبر و تیتر اصلی رسانه‌های بین‌المللی تبدیل شده است. در این میان، جریان های رسانه ای مختلف هرکدام سعی دارند ضمن پوشش عادی روند تحولات مرتبط با جنگِ مذکور، به طور خاص در گفتگو با صاحب نظران و کارشناسان، به تحلیل ابعاد مختلف این بحران بپردازند.

با این حال، پوشش رسانه ای جنگ اوکراین بویژه از سوی جریان های رسانه ای غربی، جنجال های زیادی را به پا کرده و برخی ناظران و تحلیلگران، رسانه های جریان اصلی غربی را به مغرضانه پوشش دادنِ روند تحولات و عدم رعایت بی طرفی و حتی در برخی موارد، توسل به “نژادپرستی” متهم می کنند.

در این راستا، “جاناتان کوک” تحلیلگر برجسته پایگاه خبری “میدل ایست آی” در مقاله ای با عنوان “جنگ روسیه و اوکراین: رسانه های غربی به مثابه تشویق کنندگان جنگ رفتار می کنند”، به شدت از رویکرد این جریان‌های رسانه ای غربی به ویژه شبکه “بی بی سی” در پوشش تحولات جنگ اوکراین انتقاد کرده و آن را نمودی از فریبکاری، و نَه پوشش واقعی (رسانه ای) تحولات اوکراین ارزیابی می کند. جاناتان کوک در مقاله خود به طور خاص به این نکته اشاره می کند که “رسانه های غربی، پناهجویان اوکراینی را افرادی اروپایی، چشم رنگی و متمدن توصیف می کنند و از ضرورت ارائه کمک های همه جانبه به این مردمان سخن می گویند. این در حالی است که مثلا پناهجویان خاورمیانه ای در سال های اخیر، کمترین سهم را در پوشش رسانه ای جریان های خبری غربی به خود اختصاص داده اند و گویی اساسا حیات و مرگ آن ها برای هیچکس در دنیا مهم نیست.”

وی در ادامه می گوید: “رسانه های غربی چنان با آب و تاب اقدامات زنان و به طور کلی غیرنظامیان اوکراینی در تهیه کوکتل مولوتوف در شهرهای مختلف اوکراین جهت مقابله با نظامیان روسیه را تصویر سازی و ستایش می‌کنند که انگار فراموش کرده اند فلسطینی های ساکن در نوار غزه نیز سال هاست که با ساده ترین چیزها نظیر سنگ و بالن های آتش زا به اشغالگران اسرائیلی حمله می کنند و مدام نیز رسانه های غربی آن ها را تروریست و عاملانِ جنبش حماس معفی می کنند”. وی به رسانه های غربی یادآور می شود که چطور حمله روسیه به اوکراین را محکوم می کنند اما هیچ یادی از اقدامات غیرقانونی دولت های خود نظیر حمله به عراق و افغانستان نمی کنند و به نحوی رفتار می کنند که انگار نه انگار یکچنین فجایعی به دست دولت های غربی اتفاق افتاده است؟

*مقاله “جاناتان کوک” در میدل ایست آی که در آن به موارد مکرر غرض ورزی های جریان های رسانه ای غربی بویژه رسانه های بریتانیایی در پوشش تحولات مرتبط با جنگ اوکراین پرداخته و به طور خاص از این جریان های رسانه ای خواسته که نسبت به سکوت خود در مورد فجایع مشابه که دولت های غربی مسوول آن ها بوده اند توضیح دهند.

پایگاه خبری مدیل ایست مانیتور نیز درگزارشی به قلم “تسنیم نظیر” با عنوان: “استانداردهای دوگانه در پوشش رسانه ای اخبار مهاجران اوکراینی حاکی از تعصبات و غرض ورزهای اروپایی است” می نویسد: “رسانه های غربی باید شدیدا از رویکرد نژادپرستانه خود در پوشش اخبار مرتبط با پناهجویان اوکراینی شرمنده باشند. آن ها سال‌هاست که به پناهجویان و آوارگان افغانستانی، لیبیایی، فلسطینی، یمنی و عراقی بی اعتنایی کرده اند و اکنون چنان با آب و تاب در مورد پناهجویان اوکراینی دست به مخابره اخبار و ارائه تحلیل می زنند که گویی در شرایط کنونی با حادترین بحران مهاجران و پناهجویان جهان رو به رو هستیم و پیش از این هیچ اتفاقی در این سطح را شاهد نبوده ایم.”

*مقاله پایگاه خبری “میدل ایست مانیتور” به قلم “تسنیم نظیر” که پوشش رسانه های غربی از تحولات اوکراین، بویژه اخبار مرتبط با پناهجویانِ این کشور را نمودی از تعصبات اروپایی دانسته و آن را محکوم کرده است.

میدل ایست مانیتور در گزارشی دیگر با عنوان: “نژاد پرستی غربی در بدترین حالت خود” به قلم “امیر ابوالفتوح” می نویسد: “بحران اوکراین چهره نژادپرستانه حقیقی جریان های رسانه ای غربی را عیان کرد. غربی ها به ناگه مقاومت مردمی را به رسمیت شناختند. این در حالی است که مثلا مقاومت مردمی فلسطین علیه اسرائیلی ها را سال هاست به مثابه نمودی از تروریسم رد می کنند. آن ها حتی به نحو بی سابقه ای از اعزام جنگجویان خارجی به اوکراین نیز استقبال کرده و حتی آن را تشویق می کنند”. عجیب آنکه “لیز تراس” وزیر خارجه بریتانیا نیز در مدت اخیر از بریتانیایی های مشتاق درخواست کرده تا هر چه سریع تر به یاری دولت اوکراین و مردم این کشور بشتابند و عازم میدان های نبرد این کشور شوند. این در حالی است که اساسا این رویکرد با رویکرد رسمی دولت بریتانیا در سال های اخیر که شدیدا خود را مخالف مداخله دادنِ غیرنظامیان در فعالیت های نظامی نشان داده، تفاوت دارد.

امیر ابوالفتوح همچنین در گزارش خود می نویسد که “باید از رسانه های غربی پرسید که چرا تاکیدات کنونی خود مبنی بر ایجاد آتش بس جهت کمک به آوارگان و غیرنظامیان اوکراینی در قالب جنگ این کشور را در زمانِ مثلا جنگ سوریه مطرح نمی کردند؟ چرا اکنون در مورد جنگ یمن مطرح نمی کنند؟

*مقاله “امیر ابولفتوح” با عنوان “نژاد پرستی غربی در بدترین حالت خود”. وی جنگ اوکراین را پدیده ای دانسته که در قالب آن دولت ها و رسانه های غربی به بدترین وضع ممکن رویکردهای نژادپرستانه خود در مواجهه با تحولات بین المللی را به نمایش گذاشته اند.

پایگاه خبری “اکسیوس” نیز در مقاله ای به قلم “هاپ کینگ” با عنوان “پوشش رسانه ای بحران اوکراین حاکی از غرض ورزی ها و تعصبات شدید است”، به طور خاص به موارد متعدد غرض ورزی رسانه هایی نظیر “سی بی اس نیوز”، “خبرگزاری فرانسه”، و یا”ITV NEWS” در پوشش تحولات اوکراین اشاره کرده و آن ها را مایه سرافکندگی جریان های رسانه ای غربی عنوان کرده است. این مقاله به طور خاص به این نکته اشاره کرده که “جریان های رسانه ای غربی چنان با آب و تاب، اخبار جنگ اوکراین و پناهجویان متمدن، چشم آبی و اروپایی آن را پوشش می دهند که گویی دیگر پناهجویان جهان از ارزش خبری چندانی برای آن ها برخوردار نیستند و برای نخستین بار است که رسانه های غربی به طور جدی حس کرده اند باید به مساله بحران پناهجویان بپردازند.”

*مقاله پایگاه خبری “اکسیوس” با عنوان: پوشش رسانه ای بحران اوکراین، حاکی از غرض ورزی ها و تعصبات شدید است

به طور کلی اینطور به نظر می رسد که اساسا تصور اینکه رسانه های غربی در مساله اوکراین بخواهند رویکردی صادقانه و بی طرف را اتخاذ کنند، فرسنگ ها با واقعیت فاصله دارد و عمده این جریان های رسانه ای، حقایق را صرفا آنگونه نشان می دهند و روایت سازی می کنند که امپراطوری رسانه ای غربی مایل به آن است. مساله ای که حداقل در مدت اخیر که جنگ اوکراین آغاز شده، به صریح ترین شکل ممکن خود را نشان داده و در نوع خود به سرافکندگی قابل توجهی برای این جریان های رسانه ای تبدیل شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا