کنترل ترازنامه بانک‌ها یکی از ابزارهای بانک مرکزی برای مهار نقدینگی است و در همین راستا بانک مرکزی از نیمه دوم سال گذشته اجرای این سیاست را در دستور کار خود قرار داد.

بعد از اجرای این سیاست، شدت رشد ترازنامه بانک‌ها کاهش قابل توجهی داشته است و دیگر بانک‌ها نمی‌توانند بدون قید و حدود سمت راست دارایی خود را که شامل تسهیلات اعطایی، سرمایه‌گذاری در سهام، خرید دارایی ثابت و مواردی از این دست می‌شود را افزایش دهند.

بانک مرکزی در بخشنامه ابلاغی در سال گذشته، رشد ترازنامه را در هر ماه ۲ درصد و برای بانک‌های تخصصی ۲.۵ درصد تعیین کرده بود، اما از اوایل مردادماه ضوابط جدیدی ابلاغ شد که بر اساس آن دامنه رشد ترازنامه بانک‌ها بین ۱.۳۳ درصد تا ۲.۵ درصد در هر ماه خواهد بود؛ ضمن اینکه دو بانک قرض‌الحسنه هم ماهانه تا ۴.۵ درصد می‌توانند رشد ترازنامه داشته باشند.

ضوابط جدید از مردادماه سال گذشته ابلاغ شد و تا مرداد امسال ادامه داشت و پس از آن با تغییرات تکمیلی مواجه شد؛ این تغییرات شامل تغییر میزان رشد ترازنامه بانک ها بود به طوری که بانک ها براساس ۷ مولفه نظارتی شامل «امتیاز رتبه بندی بانک‏/مؤسسه اعتباری بر اساس روش CAMELS؛ نسبت کفایت سرمایه؛ وضعیت بازار بین بانکی؛ وضعیت اضافه برداشت؛ وضعیت مطالبات غیرجاری ریالی؛ وضعیت رعایت بخشنامه‌های مبارزه با پولشویی؛ قضاوت حرفه‌ای وضعیت بانک‏/مؤسسه اعتباری از نظر گروه بازرسی در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط (رعایت نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات، کلان، مرتبط، سرمایه‌گذاری‌ها و شفافیت)» می شود.»

قطعاً آنچه که امسال به دست آمده حاصل ضوابطی است که از سال گذشته پیگیری شده و پس از مرداد ماه تکمیل شد.

ترازنامه بانک‌ها و دارایی‌های مشمول حدود رشد ترازنامه، شامل چندین قلم می‌شود، اما باتوجه به اینکه گزارش رشد ترازنامه بانک‌ها به صورت سه ماه یکبار منتشر می‌شود و همچنین به دلیل سهم بالای مانده تسهیلات اعطایی، می‌توانیم از میزان رشد مانده تسهیلات، ارزیابی مشخصی از روند رشد ترازنامه را به دست بیاوریم.

بر این اساس مانده کل تسهیلات بالغ بر ۴۶ هزار و ۴۲۵  هزار میلیارد ریال است که نسبت به  مقطع مشابه سال قبل ۱۱ هزار و ۸۷۱ هزار میلیارد ریال (۳۴.۴ درصد) و نسبت به پایان سال قبل ۵ هزار و ۷ هزار میلیارد ریال (۱۲.۱ درصد) افزایش داشته است.

رشد مانده تسهیلات اعطایی بانک‌ها از ۲۳.۷ در ۶ ماه نخست سال گذشته به ۱۲.۱ درصد در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱ کاهش یافت.

بر اساس این گزارش همچنین مانده کل سپرده ها در پایان شهریور امسال بیش از ۶۳ هزار و ۴۹۱ هزار میلیارد ریال شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶ هزار و ۶۵۲  هزار میلیارد ریال (معادل ۳۵.۶ درصد) و نسبت به پایان سال قبل معادل ۸ هزار و ۱۷۷ هزار میلیارد ریال (معادل ۱۴.۸ درصد) افزایش را نشان می‌دهد.

بازگشت ۲۷۰۰ نخبه به کشور در ۵ سال گذشته/ آمریکا به دنبال مانع تراشی در مسیر رشد ایران است/ خانه‌های گفت و گوی آزاد در دانشگاه‌ها فعال می شود

سخنگوی دولت از افزایش ۲۵ درصدی پروانه تولید تجهیزات پزشکی، خودکفایی در تولید ۵۰۰ محصول پزشکی و رشد ۶.۲ درصدی تولید محصولات پتروشیمی از ابتدای امسال خبر داد.

علی بهادری جهرمی روز سه شنبه در نشست خبری با ارایه آخرین وضعیت شاخص‌های تولید اظهار داشت: در تولید ۵۰۰ محصول پزشکی خودکفا شدیم و در صدور پروانه تولید تجهیزات پزشکی ۲۵ درصد افزایش داشته‌ایم.

وی ادامه داد: در ۵ ماه نخست امسال صنعت فولاد ۹.۹درصد، محصولات پتروشیمی ۶.۲ درصد و تولید کاغذ ۶.۸ درصد رشد داشته است ضمن آنکه تولید گندم ۳۷ درصد، برنج ۲۵ درصد و جو ۳۰ درصد در سال زراعی جاری با رشد همراه بوده است.

وی خاطر نشان کرد: در سال نخست فعالیت دولت سیزدهم ظرفیت تولید برق ۶ هزار مگاوات افزایش یافت که بهترین رکورد پس از انقلاب است.

بازگشت ۲۷۰۰ نخبه به کشور در ۵ سال گذشته

سخنگوی دولت با بیان اینکه در ۵ سال اخیر ۲ هزار و ۷۰۰ نخبه به کشور بازگشتند، اظهار داشت: نخبه شهید سید فرید معصومی که در حمله تروریستی حرم مطهر شاهچراغ شهید شد، یکی از آنها بود که در حوزه برق و انرژی فعالیت می کرد.

بهادری جهرمی با اعلام اینکه بیش از ۱۰ هزار نفر از نخبگان امروز با شرکت‌های دانش بنیان همکاری دارند، اظهار داشت: تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان با افزایش چشمگیر در یک سال گذشته به بیش از هفت هزار شرکت رسیده است.

وی همچنین از بورسیه تحصیلی ۴۳ نفر از رتبه های برتر المپیادی در رشته های علوم پایه دانشگاه های تهران، اختصاص ۲۰درصد سهیمه جذب اعضای هیات علمی دانشگاه ها به نخبگان  خبر داد.

آمریکا به دنبال مانع تراشی در مسیر رشد ایران است

بهادری جهرمی با تسلیت شهادت تعدادی از هموطنان در حادثه تروریستی حرم شاهچراغ و درگذشت برخی دیگر از هموطنان در اغتشاشات اخیر، گفت: اجتماع پرشور مردم در تشییع حوادث تروریستی و شهدای امنیت و مخالفت با آشوب نشان می دهد مردم به تلاش های همه جانبه دشمنان علیه این ملت با وجود همه ظرفیت‌های اطلاعاتی، امنیتی و جاسوسی شان دست رد و پشت پا زدند و اجازه سوءاستفاده را به دشمنان نخواهند داد.

سخنگوی دولت با تبریک فرارسیدن ۱۳ آبان روز دانش آموز، افزود: امیدواریم این روزها بهانه‌ای برای بازگویی جنایت آمریکا علیه ایران باشد که این روزها نیز با تحریم های ظالمانه و دروغ پراکنی سعی دارد در مسیر رشد مردم مانع ایجاد کند.

بهادری جهرمی در ادامه از انتصاب محسن منصوری به عنوان معاون اجرایی رییس جمهور خبر داد و گفت: به این ترتیب یک جوان دیگر به ترکیب هیات دولت اضافه شد؛ آقای منصوری استاندار تهران بوده و دارای سابقه کار مدیریتی موفق است که با حکم رئیس جمهور به عنوان معاون اجرایی رئیس جمهور انتخاب شد.

وی ابراز امیدواری کرد که معاونت اجرایی رییس جمهوری در دوره جدید در مسیر خوبی که آقای صولت مرتضوی ایجاد کرده بود، با سرعت بیشتری حرکت کند.

تولید کامل خودرو به مرز ۱۰۰ درصد رسید

سخنگوی دولت همچنین از رشد تولید در بخش های مختلف خبر داد و اظهار داشت: تولید ناخالص ملی در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳.۱ درصد رشد داشت که این میزان در بخش صنعت ۵.۱ درصد رشد بوده است.

وی افزود: در حوزه خودروسازی شاهد رشد تولید کامل خودرو بودیم و خلاف سالهای گذشته از وجود خودروهای ناقص در انبارهای خودروسازان، امروز تولید کامل خودرو به مرز ۱۰۰ درصدی رسیده است.

رییس شورای اطلاع رسانی دولت تصریح کرد: در هفت ماهه امسال در تولید ون ۴۵۴  درصد، وانت ۴۷ درصد، صنعت کاغذ ۶.۸ درصد، محصولات پتروشیمی ۶.۲ درصد، تلویزیون ۲۱ درصد رشد تولید را شاهد بودیم.

بهادری جهرمی با اشاره به اصلاح دوباره اساسنامه صندوق ملی مسکن در دولت برای رفع ایرادات شورای نگهبان گفت: منتظر نظر نهایی این شورا درباره اساسنامه صندوق ملی مسکن هستیم.

منابع افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان تامین شده است

سخنگوی دولت در ادامه با اشاره به برنامه دولت برای افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان لشکری و کشوری گفت: به محض نهایی شدن قانون افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان، دولت آماده اجرای آن از لحظه تصویب است؛ منابع لازم برای قانون افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان پیش بینی شده است.

با اقدامات خرابکارانه مماشاتی نمی کنیم

بهادری جهرمی درباره برنامه دولت برای حفظ امنیت کشور گفت: یکی از راهبردهای دائمی دشمنان کشور به ویژه هنگام ناامیدی از پیشرفت‌های کشور، حمایت از تروریست‌ها و گروه‌های تکفیری بوده است.

وی افزود: دشمنان همیشه به اقدامات آشوب افکنانه و تروریستی و شبه تروریستی روی می‌آورند اما مردم ایران نشان دادند با این اقدامات متحدتر و یکپارچه‌تر و در مسیر حقانیت مصمم‌تر می‌شوند.

سخنگوی دولت اظهار داشت: بارها اعلام کردیم با این اقدامات خرابکارانه هیچ گونه مماشاتی نکرده و با همه مسببان و بانیان برخورد قاطع خواهد شد.

مصوبه حمایت از اقتصاد دیجیتال نهایی شد و درحال ابلاغ است

سخنگوی دولت در خصوص وعده اخیر وزیر اقتصاد برای حمایت از کسب و کار دیجیتال بیان کرد: کارگروه اقتصاد دیجیتال که پیش از این برای حمایت از کسب و کارهای فعال در فضای مجازی ایجاد شده بود قبلاً هم مصوباتی داشته و پیرو حوادث اخیر نیز مصوباتی داشته که اجازه دهید خود وزیر اقتصاد یا ارتباطات جزییات را اطلاع رسانی کنند؛ مصوبه نهایی شد و احتمالاً در مرحله ابلاغ است.

بهادری جهرمی با اشاره به آلودگی کلان شهرها و برنامه جامع دولت در این باره، گفت: بیش از ۶۰ حکم در قانون هوای پاک برای حل بحران آلودگی هوا اجرا شده و دولت برای سرعت بخشیدن به اجرای قوانین روی زمین مانده در این زمینه اهتمام داشت.

وی با بیان اینکه برای نخستین بار ردیف بودجه مستقل برای کاهش آلودگی درنظر گرفته شده است، ادامه داد: ۳ بخشنامه هم از سوی وزارت کشور صادر شده و برنامه‌هایی مانند لزوم استاندارد سوخت در کشور و توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر و از رده خارج کردن خودروهای فرسوده هم از سوی دولت و وزارت صنعت و سایر نهادها صورت گرفته است.

آسیب ۵۰ اتوبوس در آشوب‌های اخیر

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت اظهار کرد: در آشوب‌های اخیر بیش از ۵۰ اتوبوس آسیب دید طوری که این اتوبوس‌ها دیگر قابل استفاده نیست.

بهادری جهرمی همچنین درباره جلوگیری از انتشار گازهای آلوده در مناطق نفت خیز اظهار داشت: قرارداد جمع آوری گازهای فلر در حال بهره برداری است و تمام اقدامات دولت به گونه‌ای است که امیدواریم منجر به کاهش این مشکلات شود.

اقدام دولت برای ساماندهی بازار دارو

سخنگوی دولت سپس در پاسخ به اینکه با علت کمبود دارو و تدبیر دولت برای کنترل این موضوع چیست، گفت: متاسفانه در ادوار مختلف شاهد سوء مدیریت بودیم و در ایام اخیر هم کوتاهی‌هایی انجام و گزارشی از مجموعه‌های سیاست گذار و برنامه ریز دریافت شد.

وی افزود: برخی مدعی بودند به دلیل شیوع آنفلوآنزای زودرس و ترویج بیماری‌هایی از این دست، شاهد کمبود برخی اقلام دارویی بودیم که با دستور رئیس جمهور محموله جدید وارد کشور و در بازار توزیع شد و شرکت‌های تولید کننده هم سه شیفت اقدام به تولید دارو کردند.

بهادری جهرمی اظهار داشت: همچنین رئیس‌جمهور دستور داد گزارشی تهیه شود و جزییات امور در مجموعه‌های سیاست گذار و تولیدی در حوزه دارو مورد بررسی قرار گیرد تا تعارض منافع یا کوتاهی‌ها شناسایی شود.

برنامه دولت برای حضور در جمع دانشجویان

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت همچنین درباره اقدامات دولت نسبت به دخالت برخی کشورها در امور داخلی ایران گفت: وزارت امور خارجه سفرای کشورهای مداخله کننده را احضار کرد و از سوی دیگر برای برخی اظهار نظرهای خلاف قانون، اقدامات حقوقی و قانونی انجام داد؛ همچنین لیست تحریمی از سوی دستگاه دیپلماسی اعلام شده است و  دولت تمام این موارد را از مراجع ذی صلاح پیگیری خواهد کرد.

سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که آیا برنامه دولت برای حضور در دانشگاه و در جمع دانشجویان و تعامل با آنان ادامه دارد یا نه، گفت: رئیس جمهور آغازگر حضور در دانشگاه‌ها بود طوری که تاکنون ۶ بار شخصا به دانشگاه های کشور رفته و علاوه بر این در جلسات متعددی میزبان اساتید و اعضای هیأت علمی و دانشجویان بوده است. رئیس جمهور همیشه به حضور همه سطوح برای بازنگری و شنیدن صدای اعتراض‌ها تاکید داشتند.

وی با اشاره به حضور معاون اول رئیس جمهور در خوابگاه دانشگاه شریف اضافه کرد: دولت با جدیت همین مسیر را ادامه خواهد داد؛ دانشگاه‌ها هم استقبال خوبی داشتند و از مسئولان و شخصیت‌های مختلف برای حضور دعوت کردند. برخی از نمایندگان مجلس برای حضور در دانشگاه‌ها اعلام آمادگی کردند.

خانه‌های گفت و گوی آزاد در دانشگاه‌ها فعال می شود

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت ادامه داد: دشمن روی دانشگاه تمرکز کرده چون دانشگاه محل اصلی تولید قدرت کشور است و به همین دلیل دولت برای حضور در آن برنامه‌ریزی و تلاش می‌کند.

بهادری جهرمی همچنین اعلام کرد: خانه‌های گفتگوی آزاد در دانشگاه‌ها یک به یک فعال و محلی برای برگزاری این جلسات در سراسر کشور می‌شود.

دولت تاخیری در تدوین لوایح بودجه ۱۴۰۲ و برنامه هفتم توسعه نداشته است

سخنگوی دولت با بیان اینکه دولت تأخیری در تدوین لایحه بودجه و لایحه برنامه توسعه نداشته است، گفت: لایحه برنامه باید بر اساس سیاست‌های کلی تدوین و ابلاغ شود و بلافاصله بعد از اعلام سیاست‌ها تدوین آن انجام شده و تاخیری وجود نداشته است.

بهادری جهرمی اظهار داشت: البته لایحه بودجه و لایحه توسعه همزمان در حال تنظیم است و پس از نهایی شدن هر کدام در مدت قانونی تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود.

مطالب مرتبط:

  1. کاهش نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور/نرخ تورم سالانه ۴۰.۵ درصد شد
  2. کاهش‌ تورم با سیاست‌های دولت و بانک مرکزی
  3. تسویه ۷۰ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی دولت گذشته/ اعطاى ٧٩٣ هزار وام خرد و بدون ضامن تا ١۵ شهریور ١۴٠١/ رشد اقتصادی کشور به ۳.۸ درصد رسید
  4. چرایی گستردگی تجمع ایرانیان خارج از کشور در قضیه مهسا امینی / بازگشت نخبگان خارج از کشور یا فرار از دست غرب؟!
  5. گزارش مرکز آمار از کاهش تورم نقطه به نقطه